15.3.10

Fashionable nieuwkomers AW collection 2010

De nieuwste A/W 2010 mode op Modefabriek, heet van de naainaald
Na de gezellige zondagavondborrel op de Modefabriek verzamelden exposanten en andere profashionals zich opnieuw om de nieuwste wintermode voor te stellen.

Maandagmorgend 25 januari ging de tweede en laatste dag van de Modefabriek van start. Op het programma stonden opnieuw doorlopende dansoptredens en modeshows op het programma van het Belgisch platform. Veel spectakel en interactie met de ontwerpers zelf hielden bezoekers geboeid op de Labelstand. Ik nam ook een kijkje op de andere stands met hun nieuwste wintermode en verzamelde voor jullie de must-haves en kernlabels voor de winter van 2010. Het modebeeld wordt bezield door de overheersende donkere tinten zoals zwart, blauw en donkergrijs afgewisseld met de populaire nudes en accenten in bloedrood, mosterd en groen. De puntschouders lijken ondertussen volledig in het modebeeld ingeburgerd. Leder blijft samen met daim trendy maar vindt nieuwe toepassingen: lederen en daim jurkjes zijn een must-have. Ook de lederen pantalon bepaalt het winterse modebeeld. Leggings of jurkjes uit velours zijn de nieuwste fashion statements. Pailetten blijven een meerwaarde geven aan de winteroutfits.

Wij verzamelden enkele (nieuwe) aandachtwaardige labels die wisten te verbazen met hun nieuwste wintercollectie. Een veelbelovende nieuwkomer in de Belgische modewereld is het Zweedse designerlabel DAGMAR. DAGMAR is het label onder leiding van drie ontwerperszusjes-Kristina Tjäder, Karin Söderlind en Sofia Malm- die sinds 2005 hun creativiteit onder het label botvieren. In Zweden won het merk met de S/S collectie 2005 aan grote populariteit en werd die collectie met een “Rookie of the Year”-award bekroond. In 2006 werd DAGMAR als “Best New Designer of the Year” door de Zweedse Elle erkend. DAGMAR is vernoemd naar de zusjes’ overleden grootmoeder die tevens de inspiratiebron en muze is van de ontwerpers. DAGMAR ontwerpt kwaliteitsvolle kleding met een glamour-feel. Hun ontwerpen staan symbool voor vrouwelijkheid, humor en kwaliteit. De stoffen waarmee de ontwerpen vorm krijgen zijn dan ook duurzaam breiwerk, jersey of geweven stoffen.











Deens designerlabel Noir brengt dan weer een edgy kantje in de wintermode. Streetwear is de grootste inspiratiebron van het merk. Noir produceert, koopt en verkoopt tevens op ethische verantwoorde manier. Faire trade wordt hoog in het vaandel gedragen. “Noir has carved out a niche, showing that corporate social responsibility can be embodied by sexy designs. Black Noir allows for a more price conscious alternative that is trendy and supports sustainable developments in the third world”, zegt Noir oprichter Peter Ingwersen. De A/W 2010 collectie is naast streetwear geïnspireerd op de militaire kledingdracht. Wol, organisch katoen, nylon en leder zijn de basisstoffen. Laqué en used leather zorgen voor een nieuw beeld van de gekende ledertrend. Pofmouwen maken het vrouwelijk silhouet elegant.







Gevestigde waarde Gestuz heeft opnieuw een trendzettende wintercollectie voor ons in petto. Dogtooth-printed mantels gecombineerd met een lederen broek. Velours jurkjes die sexy maken. Zwarte lederen jurkjes zijn toonaangevend. Mosterdkleurige laarzen en puntige, experimentele schouders zorgen voor vernieuwende silhouetten. Net zoals bij Noir wordt er destressed, used leder gebruikt. Donkerblauw, braambes-rood, gebroken wit en stoffig lavendel met grijs en zwart zorgen voor een winters kleurenpalet. Metallic kleuren zoals antiek zilver en goud maken feestelijk en dierenprints zorgen voor een brutaal kantje. Satijn en wol met een ruwe afwerking en stoffen getooid met parels staan centraal. Een elegante, sensuele stijl met een vleugje punk beschrijven de nieuwste collectie. Zoals Sanne Sehested, CEO van Gestuz toegeeft is dit “the most stylish collection we have ever produced.” En stylish is ze, indeed.











Twist&Tango ontwierp een wintercollectie gebaseerd op historische portretten van vrouwelijke iconen voor hun tijdperk. Zo is de 19de eeuwse stijl een inspiratiebron voor geaccentueerde tailles, bustiers, gedecoreerde mantels, kant en borduursels en tuniekjes in gebloemde prints. In de collectie worden historische elementen vanuit een moderne invalshoek opnieuw geïnterpreteerd.



Andere labels die op de trendradar staan zijn Munthe plus Simonsen, met haar vrouwelijke silhouetten met een brutaal kantje, en de casual collecties van het Franse label IRO met hun nonchalante elegantie.

Hoewel we het koude weer ondertussen beu zijn geworden, doen deze labels opnieuw verlangen naar een nieuwe winter.