15.3.10

Homeparty@JEANPALKNOTT



Belgisch ontwerper Jean-Paul Knott viert zijn tienjarige carrière met een modespectakel in eigen atelier in Brussel.

Jean-Paul Knott klinkt fashionista’s zelfs niet bekend in de oren. Toch heeft deze 37-jarige ontwerper van Belgische bodem de afgelopen tien jaar wat betekent in de modescène. Na zijn afstuderen aan het Fashion Institute of Technology in New York gaat hij in 1988 bij Yves Saint-Laurent als stagiaire aan de slag, waar hij in de jaren ‘90 de “Rive gauche”-lijn tekent en de grootmeester creatief assisteert. In 1999 waagt Knott de sprong en lanceert hij zijn eigen pret-à-porter-label “JEANPAULKNOTT” in Brussel. In 2000 brengt hij de eerste collectie “Première collection”. Naast ontwerpen voor zijn eigen label, tekende Knott de kostuums voor de balletproductie ”Lumière” van Maurice Béjart en werd hij artistiek directeur van Krizia. Vanaf dan volgen tegenslagen. In 2002 beëindigde Krizia de samenwerking. Datzelfde jaar kon Knott dezelfde functie bij het luxe pret-à-porter-label Louis Féraud bekleden maar die samenwerking werd na 4 maanden eveneens stop gezet door de beperkte verkoopcijfers. Een korte samenwerking bij Cerruti bleef ook niet duren nadat hij in 2009, na het merk nieuw leven te hebben ingepompt, ontslag nam om zich op zijn eigen label te concentreren. Afgelopen herfstcollectie ontwierp Knott exclusief voor 3 Suisses 3 silhouetten of 6 stuks die het grote publiek met zijn stijl lieten kennismaken. Vandaag de dag mag hij het tienjarig bestaan vieren van zijn eigen label.

Het verjaardagsspectakel van Jean-Paul Knott werd, in navolging van al zijn “totaalevenementen” met foto- en videopresentaties, zowel een modeshow als tentoonstelling. De avond weerspiegelde zijn Parijse verleden met een overvloed aan macarons. Op de viering werd de nieuwe A/W collectie 2010 geshowd samen met een overzichtstentoonstelling. Mysterieus sobere silhouette doken her en der als levende paspoppen op in het decor. Jean-Paul Knotts’ collecties kenmerken zich door de vervaging van de grens tussen de geslachten. “We leven in een tijd waarin het nog weinig uitmaakt of je man of vrouw bent, je wordt gewaardeerd als individu.” Knott creëert dan ook stukken die zowel door een man als een vrouw kunnen worden gedragen. Splitten, franjes en ponpons tooien ontwerpen, die luxueuze basics met een tikkeltje meer genoemd worden. Jean-Paul Knott brengt steeds weer vernieuwing in de simpele basisvormen van de rok, de broek en het hemd, hetgeen zijn creativiteit beaamt.

De nieuwe A/W collectie 2010 brengt vooral die typische basics voor zowel man als vrouw, in de sobere, neutrale kleuren die Knott graag gebruikt.