15.3.10

Boat shoes van A.P.C.



Frans kledingmerk A.P.C. lanceert voor zijn zomercollectie van 2010 hippe lederen bootschoenen.


De bootschoenen kenden reeds in de jaren ‘80 en ‘90 een groot succes. Voornamelijk door mannen gedragen, werd de bootschoen een gevestigde waarde. De bootschoen werd in 1935 uitgevonden door Paul Sperry. Hij werd oorspronkelijk gemaakt om moeiteloos op een glad scheepsdek te lopen met zijn rubberen, vaak crèmekleurige anti-slip zool. De lage zijpanden vergemakkelijken het snel aan- en uittrekken van de bootschoen, hetgeen voor schippers functioneel was. Ze werden vervaardigd uit leder of daim om de weersomstandigheden te trotseren. Na de uitvinding werd de bootschoen een populaire mannenschoen die niet als 100%casual werd bestempeld, maar voor verschillende, eveneens feestelijke gelegenheden dienst deed zonder de pretentie van een klassieke schoen. De bootschoen werd voornamelijk in alle seizoenen uitgezonderd de winter gedragen. Eens de jaren ‘90 voorbij, oogde de bootschoen nogal snobistisch en werd hij uit het modebeeld gebannen of enkel door een bepaalde sociale klasse gedragen.

Uit Gossip Girl:



Vandaag de dag is de bootschoen dan weer aan een opmars bezig. De Indiaanse versie van de boat shoes won afgelopen zomer aan populariteit maar lijkt nu weer plaats te hebben gemaakt voor de klassieke tegenhanger. A.P.C. pikt deze trend op en maakt een hippe lederen bootschoen in 2 kleurvarianten: de witte schoen met rode accenten en de bescheidenere blauwe versie met bruine accenten en veters.



De sportieve merken zoals Adidas hadden de afgelopen jaren ook oog voor de bootschoen en ontwierpen een stoerdere versie die door hiphoppers gedragen wordt.



De bootschoen van Louis Vuitton is dan weer een sleutelbegrip voor Kayne West.



The satorialist wist reeds enkele fashionguru’s met deze, in zijn kinderschoenen staande, trend te shooten. Wat denken jullie? Is een man pas een “echte man” met een paar van deze klassiekers in zijn kast of moet deze trend voor eens en voor altijd worden afgezworen?