10.3.10

Kritiek op loon nieuw CEO Marks&Spencer



De nieuwe CEO van Marks & Spencer krijgt kritiek op de loonsovereenkomst.

Brits retailerconcern Marks & Spencer wierf vorig jaar de Nederlandse vijftiger Marc Bolland als hun nieuwe CEO aan. Hiermee vervangt hij Sir Stuart Rose wiens positie onder vuur kwam te staan omdat hij zowel de functie van voorzitter als van chief executive op zich nam. Slechts enkele weken na het verkiezen van Bolland komt deze nieuwe CEO net als zijn voorganger in opspraak. De winkelketen heeft namelijk een riante loonsregeling getroffen waar nogal wat kritiek op wordt geuit. Hij zou niet enkel een vorstelijk loon krijgen maar eveneens genieten van verschillende bonussen. Zo krijgt hij extra voordelen voor bonussen die hij in zijn vorige functie, als manager van supermarktketen WM Morrisons, zou kunnen hebben ontvangen en nu misloopt. Kritiek kom vooral van het Britse adviesbureau PIRC, dat de loonsovereenkomst afkeurt. “We zijn tegen dergelijke beloningen”, zegt PIRC, “ze brengen de markt voor top-executives uit balans. En wanneer compensatie wordt geboden voor gederfde inkomsten bij een voormalige werkgever, hoeveel moet je dan betalen aan mensen die wel blijven?”

Een jaar geleden werd Bolland nog uitgeroepen tot Groot-Brittaniës zakenman van het jaar 2008 en CEO van het jaar door het tijdschrift Marketing Week. Marc Bolland wist eerder carrière te maken bij Heineken, waar hij na 20 jaar opstapte. Vervolgens bracht hij WM Morrisons in betere papieren. Bij M&S is er bijgevolg een vorstelijk ontvangst voor de Nederlander Bolland voorzien voor zijn aantreden op 1 mei 2010 met een golden hello, een welkomstpremie van 4,5 miljoen pond voor het overstappen naar M&S. Verder krijgt hij een jaarsalaris van 975.000 pond (1,1 miljoen euro), een jaarlijkse bonus die kan oplopen tot 250% daarvan en een beloning in aandelen, die tussen 2010 en 2011 400% van zijn salaris waard zullen zijn. Voor de gederfde inkomsten krijgt Bolland een compensatie van 1,6 miljoen pond in contanten en 1 miljoen pond in aandelen. Daarenboven is er nog een compensatie voor het mislopen van bonussen tussen 2011 en 2012 voorzien.

De Britse media heeft de vorstelijke beloningsovereenkomst sterk bekristiseerd. Marc Bolland heeft zich op die manier al ontpopt tot een heuse James Bond, met zijn voorliefde voor dure auto’s en ander machtsvertoon en zijn status als succesvol vrijgezel. Gezien de werknemers van de M&S concern vorig jaar hun verdiende bonussen misliepen door afgenomen verkoop- en winstmarges, is Bolland verantwoordelijk voor het eerste schandaal nog voor zijn aantreden. Zijn toekomstplannen om met M&S in Azië te gaan uitbreiden, maken hem bovendien onpopulair bij de 750.000 werknemers die de 600 winkels van Groot-Brittannië met goederen voorzien die jaarlijks een omzet van ruim 9 miljard pond waard zijn. In Quote zegt hij: “Marks & Spencer is een geweldig food & fashion-bedrijf met vestigingen in liefst veertig landen. Het is de bedoeling dat ik het nog groter ga laten groeien. Een geweldige uitdaging en erg eervol dat ze mij voor deze functie hebben gevraagd. Ik ben ontzettend blij.” Dat zouden wij ook zijn.