10.3.10

Uniek met Ineke Otte



De Nederlandse kunstenares Ineke Otte heeft in Parijs de “Sheriff de Mode” prijs gewonnen, een prijs die tijdens de Parijse juwelenbeurs “Éclat de Mode” werd uitgereikt door de juryvoorzitter Max Chaoul, een Franse couture-ontwerper.



Ineke Otte won de prijs voor haar gebruik van “zeer speciale materialen” in haar ontwerpen en ze wist de jury te verbazen met het combineren van verschillende materialen naast mekaar tot een samenhorende gehelen. Ineke gebruikte voor één serie de rapid-prototyping methode.



Vorig jaar ging de Zeeuwse beeldend kunstenares ook met diezelfde prijs lopen voor haar kleurrijke ontwerpen. In november wist ze eveneens de “TNO Design Competition award”, in het kader van de Dutch Design Week, in de wacht te slepen. De opdracht bestond toen uit een rapid manufacturing opdracht die Ineke tot een goed einde bracht met haar lamp “something to drink” uit kopjes, melkkannetjes en theepotjes die tot het beste ontwerp werd bekroond.



Ineke toonde op de juwelenbeurs verschillende collecties. Ze wist met enkele prestigieuze verkooppunten afspraken te maken waar vanaf heden sommige van haar collecties zullen worden verkocht. Onder de verkoopadresjes mag Ineke het Museum of Contemporary Art Shop in Chicago, het Luxemburgse Musée d’Art Moderne Luxembourg, het Design Museum in Barcelona en andere verkooppunten in Florence, Milaan, Catania, Bergamo, St-Tropez, Londen en Athene oplijsten. Het winnen van de prijs betekent dat haar juwelen wederom voor de reclamecampagne van de sieradenbeurs voor 2010 worden gebruikt, promotiemateriaal dat wereldwijd verspreid zal worden. Bovendien heeft het Londense warenhuis Selfridges besloten enkele sieraden van Ineke Otte te selecteren voor de lancering van de nieuwe “Alice in Wonderland” film, komende maart. Tijdens de presentatie zullen enkele unieke stukken die gelinkt kunnen worden aan het verhaal van Alice in Wonderland, zoals “tea for two” en het halssieraad “rat”, aan het grote publiek worden getoond. Zo refereert de “tea for two” lijn aan het “kopjes” thema uit de film.



Alice in Wonderland is voor Ineke Otte een grote inspiratiebron. Haar ontwerpen zijn vaak weerspiegelingen van de oneindig mooie natuur waar ze van houdt. Ze put inspiratie uit de kleine dingen in het leven en dingen uit haar thuisomgeving zoals een wollige hemel, frisgroen gras of kleurrijke bloemen in de voortuin van de buren. Ineke laat zich verbazen door het leven en dat zie je in haar ontwerpen. Haar juwelen weerspiegelen duidelijk herkenbare, ongecompliceerde elementen zoals een theekopje, op een verbazingwekkende manier uitgevoerd die dan weer vervreemdt, hetgeen de ontwerpen speels en spannend maakt. Ineke ontwerpt naast juwelen ook decoratiespullen zoals lampen, meubilair zoals tafels, sculpturen en tuindecoratie en begeleidt totaaldecoratie. Ineke maakt al meer dan 30 jaar juwelen en dat doet ze tot vandaag de dag nog allemaal zelf en met de hand. In die 30 jaar heeft Ineke verschillende stukken ontworpen en met verschillende materialen gewerkt. Daar heeft ze een boek over geschreven dat o.a. te koop is in het Hasseltse Modemuseum.

De juwelen van Ineke Otte kenmerken zich met originaliteit en apartheid. Ineke schuwt niet om opvallende stukken te maken. “Mensen durven meer”, zegt ze. “Juist omdat er zoveel aanbod is, vinden ze het leuk om zich op deze manier te onderscheiden.” Met een ontwerp van Ineke Otte ben je moeiteloos uniek en daar houden wij wel van.