10.3.10

Eco-vriendelijke Zara winkel



Fast fashion-keten Zara draagt zijn steentje bij aan de natuur en opent een tweede “eco-efficiënt” filiaal in Barcelona.

Inditex, moederbedrijf waaronder Zara wordt geleid, maakte recent bekend een nieuw filiaal te hebben geopend dat “eco-efficiënt” is. De winkel, gevestigd in hartje Barcelona, kreeg het eco-certificaat omdat het 30% minder energie zou verbruiken dan de andere filialen van de Zara-keten. Ook wordt er 50% minder water verbruikt en wordt de uitstoot onder de 150 ton CO2 gehouden.

Het LEED-certificaat van het US Green Building Council, is een Amerikaanse standaard die architectonische duurzaamheid “huldigt”. De eco-vriendelijke winkel in Barcelona is niet de eerste winkel van de Zara-keten waarmee het zijn imago, met behulp van dergelijke natuurvriendelijke shops, reinigt. Hoewel het de natuur sterk vervuilt met zijn fast fashion-werkwijze, waarbij maandelijks nieuwe collecties worden geproduceerd en aangevoerd en oudere collecties maar al te snel afgeschreven worden, opende de keten in 2008 reeds een eco-vriendelijke winkel in Athene, waar het concept werd getest. Zara is de eerste onderneming die in de Europese textielsector het LEED-certificaat voor zich wist te winnen.

Zara liet weten dat deze shop het prototype zal zijn waarop nieuwe winkels in de toekomst gebaseerd zullen worden. Met deze tweede winkel is Zara begonnen aan haar “Eco-efficiënt Store Project” van onderhoud, vernieuwing en renovatie van alle filialen. De winkel heeft grote uitstalramen die zijn omringd met vierkante metalen, geometrische kaders. Het nieuwe Zara-interieur, bestaande uit verschillende grijstinten die contrasteren met zwart meubilair, kreeg vorm in deze shop. Zara heeft momenteel 4430 winkels in 73 landen onder zijn naam. Met deze 2 “eco-efficiënt” filialen moedigen wij Zara aan zijn 4428 andere vestigingen aan de LEED-certificaatsnormen aan te passen!
De “eco-efficiënt” shop is gevestigd op de Portal de l’Angel, 11-13 in Barcelona