10.3.10

Slow fashion met Tom Lenaerts



Vitrine is een evenement waarbij gerenommeerde ontwerpers en nieuw talent gedurende 3weken hun ontwerpen op unieke locaties kunnen tentoonstellen. Dit jaar worden verschillende ‘vitrines’ in Antwerpen opgesteld rond het thema ‘Slow fashion’: duurzame mode.



Flanders Fashion Institute organiseert het jaarlijks evenement Vitrine: ontwerpers en jong talent tonen hun installatie op unieke locaties in de stad. Dit jaar staat Antwerpen decor voor het evenement. Reeds voor de 3de keer spreekt het FFI een buitenstander aan, uit een andere branche, om het project te organiseren. In 2008 werd muzikant Senjan Jansen aangesteld. In 2009 leidde kunsthistorici Jan Hoet het project in goede banen en werden de werken opgesteld volgens het thema ‘colors’. Jan Hoet slaagde er toen in verschillende plaatsen in Gent om te toveren tot fantasierijke ruimtes waar je verrassende kunstobjecten kon ontdekken die vervloeiden in de uitgestalde mode. Dit jaar opnieuw een verrassende keuze voor Tom Lenaerts, Vlaams televisiemaker bij productiehuis Woestijnvis, die de vitrines creatief zal vormgeven. Tom Lenaerts, komische persoonlijkheid in de Schalkse Ruiters, Mannen op de Rand van een Zenuwinzinking, De Pappenheimers en De Parelvisser, schept met zijn persoonlijkheid enige verwachting voor de vitrines. Met het aanstellen van Tom als creatief directeur hoopt het FFI op vernieuwende en speelse manieren om kunst tentoon te stellen. Met het thema beoogt FFI het publiek warm te maken voor Slow fashion, die zich verzet tegen de wegwerptrend en kwaliteitsvolle, duurzaam vervaardigde mode stimuleert. Tom, die slechts enkele paar schoenen heeft is dé meester in het duurzaam dragen van kleding, en bijgevolg ook de geschikte kandidaat om het publiek aan te zetten om de Slow fashion trend te volgen.



Al de installaties zullen in de Antwerpse binnenstad te zien zijn. In tegenstelling tot vorige edities zullen de vitrines zich niet meer beperken tot de klassieke installatie, Tom Lenaerts mag zijn creativiteit botvieren in openbare ruimten en interessante cultuurhistorische locaties, als landmarks benutten om de Vitrines in te richten. In plaats van de gebruikelijke 10-daagse zal Vitrine dit jaar 3 weken lang te bezichtigen zijn en dat van 5 t.e.m. 26 juni 2010.