10.3.10

Nooit meer te laat met Raidillon



Raidillon, het Zwitsers uurwerkmerk, heeft een nieuwe shop geopend in de Koninginnengalerij van het Brussels modehartje.

Uurwerklabel Raidillon is verhuisd van de Brusselse Louisalaan naar de Koninginnengalerij, waar het een exclusieve shop opende met alle Raidillon collecties. In deze galerij hopen de eigenaars een publiek te bereiken dat unieke producten zoekt. “Een uniek product moet op een unieke plaats worden verkocht”, meent Fabien, een van de zaakvoerders. Samen met Bernard Julémont, de ontwerper van de uurwerken, richtte zij Raidillon in 2001 op. Raidillon is gespecialiseerd in unieke uurwerken met een mechanisch Zwitsers binnenwerk, met zowel handmatig opwindmechanismen als automatische uurwerken. Het automatische systeem dat enkel werkt bij het dragen van het uurwerk, put energie uit beweging en maakt van de automatische Raidillon uurwerken een duurzame investering die levenslang meegaat. “Mechanische uurwerken hebben geen te vervangen batterijen nodig. Ze zullen ook zelden stukgaan”, zegt uurwerkmaker Bernard.

Het Raidillon concept is gebaseerd op F1 racen. De bezieler van het merk is Belgisch ex-F1 piloot Eric van de Poele, die 5 keer op het Francorchamps circuit wist te winnen. Het merk is dan ook vernoemd naar de bekende Raidillon-bocht op het Francorchamps circuit. De uurwerkplaat, vervaardigd in Zwitserland, refereert sterk aan de snelheidsmeters in een racewagen. Net zoals de meters op een dashboard zijn de Raidillon horloges voorzien van een grote wijzerplaat die duidelijk afleesbaar is, hetgeen in de racesport eveneens vooropgesteld wordt. De afwerking wordt in Milaan gedaan. Raidillon uurwerken zijn bovendien erg exclusieve stukken aangezien het merk van elke model symbolisch slechts 55 uurwerken produceert, naar het aantal racewagens die per wedstrijd mogen starten. Zoals in de racesport wordt het nummer 13 vermeden: aan geen enkel uurwerk wordt het nummer 13 toegekend. Het nummer 11 wordt op de wijzerplaat dan weer vervangen door de symbolische 55. De uurwerken hebben ook allen hun serienummer in de linkerzijwand gegraveerd en de automatische series hebben een zichtbaar binnenwerk.



Ambassadeur Eric van de Poele draagt het eerst vervaardigde uurwerk (dat dus het nummer 1 toegekend kreeg) van de meest exclusieve serie. Op de wijzerplaat van dat model figureert naast de gebruikelijke dag-en datumweergave een energiemeter in de vorm van een benzinemeter: als het energiepeil laag staat, moet het uurwerk gedragen worden zodat het op bewegingsenergie opnieuw kan gaan werken. De chronometerseries kunnen alle nodige chrono-functies uit de racesport uitvoeren maar zijn toch modieus genoeg om uitsluitend als fashionitem te dragen. Verschillende lederen banden zijn beschikbaar rond de wijzerplaten waarvan de kleur ook vrij te kiezen is. Er wordt bij alle modellen met kleuraccenten gewerkt: de wijzerplaat in een neutrale kleur wordt opgefleurd met gekleurde wijzers en cijfers. De stiksels aan de lederen band zijn in dezelfde kleur van de uursaanduidingen.



Het merk zou in de toekomst graag verschillende Europese landen bereiken. Voorlopig zijn de uurwerken te koop in Spa, Parijs, Saint-Tropez, Madrid, Saint-Tropez en sinds kort in de nieuwe winkel in Brussel. De eigenaars spelen met het idee een e-shop te lanceren. “Met een e-shop zouden we een breder publiek kunnen bereiken aangezien de uurwerken slechts in specifieke winkels te koop zijn maar we willen daarentegen blijven waken over de exclusiviteit van het product”, zegt Bernard.



Raidillon verkoopt ook sleutelhangers uit chroom en een handige draagtas conform de behoeften van F1 piloten. Voortaan heb je geen racewagen meer nodig om op tijd te zijn. Een uurwerk van Raidillon is namelijk een fashionitem op zich, hetgeen minder tijdverspilling met het hopeloos staren naar je kleerkast, betekent. Trek een Raidillon aan en je bent fashionable en komt nooit meer te laat.



Raidillon, Koninginnengalerij 32, 1000 Brussel